افرادی که مبتلا به این اختلال هستند، درستی یا نادرستی رفتارشان اصلاً برایشان اهمیتی ندارد. آنها اغلب بیاحساس هستند، بهطرز بیرحمانهای نسبت به دیگران با بیتفاوتی رفتار میکنند، حقوق و احساسات آنها را نادیده میگیرند و هیچگاه احساس گناه یا عذاب وجدان ندارند. افراد سایکوپات ممکن است دروغ بگویند، رفتار پرخاشگرانه یا خشونتآمیز داشته باشند و به اطرافیان خود آسیب جسمی یا روحی وارد کنند. اینگونه افراد معمولاً عواقب رفتار و اعمال خود را نیز نادیده میگیرند و به همین دلیل انجام هیچ رفتاری از طرف آنها بعید نیست.
افرادی که اختلال شخصیت ضد اجتماعی دارند از قوانین پذیرفتهشده پیروی نمیکنند. به همین دلیل ممکن است قانون را زیر پا بگذارند، در فعالیتهای مجرمانه شرکت کنند و درنهایت به زندان بیفتند. این افراد معمولاً اعتیاد به مصرف مواد مخدر و الکل نیز دارند.

نمای ذهنی افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی و تاثیرات آن بر تصمیمگیری و همدلی.
علتهای ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی
- ژنتیک : هیچ عامل ژنتیکی وجود ندارد که دقیقاً مسئول این بیماری باشد. تحقیقات نشان میدهد که احتمالاً ژنها فرد را در برابر تأثیرات محیطی آسیبپذیرتر میکنند.
- شرایط خانوادگی : سوءاستفاده از کودک، تروما، بیتوجهی و سهلانگاری والدین، کتکزدن و فحاشی احتمال ابتلا به اختلال سایکوپات (ASPD) در مراحل بعدی زندگی را افزایش میدهد.
- تغییرات ساختاری در مغز: بعضی از عوامل محیطی از جمله سیگارکشیدن در دوران بارداری و عملکرد غیرطبیعی مغز میتوانند ابتلا به این اختلال را افزایش دهند. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در لوب فرونتال، ناحیهای از مغز که در برنامهریزی و قضاوت نقش دارد، تفاوتهایی با افراد سالم دارند.
- عوامل بیولوژیکی: افراد مبتلا به ASPD ممکن است سطوح غیرعادی سروتونین داشته باشند. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که خلقوخو و احساس شادی ما را تنظیم میکند.
خصوصیات و ویژگیهای بالینی سایکوپات (ASPD)
- دیگران را به خاطر مشکلاتشان سرزنش میکنند
- قانون را زیر پا میگذارند، اموال عمومی را تخریب میکنند و دیگران را برای نفع شخصی فریب میدهند
- رفتارهایی شامل آتش افروزی، ظلم به حیوانات و اقتدار بیش از حد در کودکی بروز میدهند
- اغلب به صورت تکانشی رفتار میکنند و عواقب اعمال خود را در نظر نمیگیرند
- پرخاشگر و تحریکپذیر هستند که اغلب منجر به حملات فیزیکی میشود
- در ابراز احساس همدلی با دیگران مشکل دارند
- از رفتارهای مخرب خود پشیمان نمیشوند
- اغلب با دیگران روابط ضعیف یا توهینآمیزی دارند
- از فرزندان خود سوءاستفاده میکنند و آنها را نادیده می گیرند
- اغلب برای نفع شخصی دروغ میگویند و دیگران را فریب میدهند
درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی
- روان درمانی
درمان ممکن است شامل مدیریت خشم و خشونت، درمان سوءمصرف الکل یا مواد و درمان سایر شرایط سلامت روان باشد. اما روان درمانی همیشه مؤثر نیست، به خصوص اگر علائم شدید باشد و فرد نتواند اعتراف کند که در ایجاد مشکلات جدی نقش دارد.
- دارودرمانی
هیچ دارویی برای درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی تأیید شده توسط سازمان غذا و دارو وجود ندارد. پزشکان ممکن است برای شرایطی مانند اضطراب، افسردگی یا پرخاشگری که گاهی با اختلال شخصیت ضداجتماعی همراه هستند، دارو تجویز کنند مانند :
داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد روان پریشی
تثبیتکنندههای خلق
روشهای پیشگیری اختلال شخصیت ضد اجتماعی
از آنجایی که تصور میشود رفتارهای ضد اجتماع ریشه در دوران کودکی دارد، بنابراین والدین، معلمان و روانشناسان ممکن است بتوانند علائم هشداردهنده اولیه را تشخیص دهند. ممکن است تلاش برای شناسایی افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند، سپس ارائه مداخله زودهنگام نیز کمککننده باشد.

اختلال شخصیت ضد اجتماعی یا سایکوپات (ASPD) چیست؟ ا
جمعبندی
اکثر افراد مبتلا به ASPD به تنهایی به دنبال کمک نیستند و مداخله و درمان احتمالاً فقط به دلیل مشکلات قانونی اتفاق میافتد. تحقیقات نشان میدهد کسانی وضعیت بهتری دارند که از حمایت اجتماعی قویتر و روابط خانوادگی بهتر برخوردار باشند. اگر یکی از عزیزانتان مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی است، صحبت با یک روانشناس میتواند کمککننده باشد. گروهدرمانی و عضویت در گروههای حمایتی نیز احتمالاً منابع مفیدی در کنار مراجعه به کلینیک روانپزشکی برای کسب اطلاعات بیشتر هستند.