مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

بیش‌فعالی (ADHD) با سه نوع مختلف در کودکان بروز می‌کند، در نخستین نوع از این اختلال، علاوه بر بیش‌فعالی، عملکرد تکانی (انجام کارهای ناگهانی) در کودک دیده می‌شود. دومین و شایع‌ترین اختلال، نوعی است که در آن بیش‌فعالی و پر تحرکی مشاهده نمی‌شود و کودک فقط دارای علائم مربوط به کمبود توجه و تمرکز است که معمولاً این نوع اختلال دیرتر و در سنین مدرسه تشخیص داده می‌شود. در نوع سوم اختلال بیش فعالی، کودک هم دارای علائم بیش‌فعالی، عملکردهای ناگهانی و هم کمبود توجه و تمرکز است. معمولاً علائم این اختلال بعد از 3 سالگی آغاز و تا قبل از 7 سالگی تشخیص داده می‌شود. این اختلال در پسران 3 تا 5 برابر شایع‌تر از دختران است.

 

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

 

کودک بیش‌فعال آرام و قرار ندارد

این کودکان نمی‌توانند برای مدت کوتاهی، بدون حرکت در یک جا بمانند. اگر آن‌ها را مجبور به این کار کنید، مدام در جای خود تکان می‌خورند و با وسیله‌ای (دسته‌های صندلی یا ریشه‌های فرش) بازی می‌کنند. گاهی سر جای خود نیم‌خیز می‌شوند، ‌می‌ایستند و آرام و قرار ندارند. آستانه توجه این کودکان پایین است. یعنی وقتی مشغول کاری هستند، هر صدا و علامتی از اطراف می‌تواند توجه آن‌ها را سوی خود جلب کند. کودکان بیش‌فعال همیشه گوش به زنگ وقایع جانبی هستند و در مدرسه به دلیل اینکه مرتب در حال حرکت هستند غالباً نظم کلاس را بر هم می‌ریزند.

 

 

کودک بیش‌فعال حادثه می‌آفریند

آن‌ها معمولاً کودکان پرخطری هستند و از فعالیت‌های پرخطر ترسی ندارند و آن را به راحتی انجام می‌دهند. مثلاً بارها دیده شده که بدون ترس از افتادن، بدن خود را تا نیمه از پنجره ساختمان بیرون می‌برند. اغلب به جای راه رفتن می‌دوند، بسیار جسورند و دست به کارهای خطرناکی مانند پریدن از روی بلندی، دست زدن به گاز، چاقو،‌ کبریت و … می‌زنند و بعد از انجام اعمال خطرناک هم عبرت نمی‌گیرند و مرتباً همان اعمال را تکرار می‌کنند.

 

 

پرخاشگری و آزار دوستان

این کودکان بدون هیچ فکری، دست والدین را در خیابان رها کرده و وسط خیابان می‌پرند، بی‌آنکه به عواقب عمل‌شان فکر کنند. یا مرتباً موجب آزار دوستان و زدن آن‌ها می‌شوند و به صورت یک نماد پرخاشگری می‌شوند. این کودکان معمولاً نمی‌توانند دوستان پایدار و منظمی داشته باشند و به خاطر بروز رفتارهای خاص، به سرعت دوستان خود را از دست می‌دهند.

 

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

 

اجتناب از انجام تکالیف درسی

تمرکز در کودکان بیش‌فعال ضعیف است. این نشانه که در اصل مربوط به آستانه تحریک پایین در آن‌هاست، باعث می‌شود نتوانند ذهن خود را به موضوع‌هایی که نیاز به تمرکز دارد، معطوف کنند. موتور حرکتی این کودکان بسیار فعال و دینامیک است و در سنین مدرسه اغلب دچار افت تحصیل هستند. این نشانه می‌تواند به دلیل عدم تمرکز کافی آن‌ها باشد. آنان افراد قانون‌مندی نیستند، اطاعت از قوانین و مقررات مدرسه، خانه، شهر و … برایشان دشوار است. این کودکان قادر به پیگیری دستورات نیستند و کارهای خود را نیمه‌کاره رها می‌کنند. به دلیل مشکل تمرکز،‌ فراموش‌کار هستند و به هر بهانه‌ای از انجام تکالیف طفره می‌روند و معمولاً در مدت طولانی تکالیف را انجام می‌دهند. برای اجازه گرفتن از معلم برخلاف بقیه دانش‌آموزان که بدون بلند شدن از جای خود، اول اجازه می‌گیرند و بعد به سمت در خروجی، تخته سیاه یا سطل زباله حرکت می‌کنند، ‌از جایشان بلند می‌شوند و نزد معلم می‌روند، سپس از او برای انجام کار خود اجازه می‌گیرند. این کودکان به دلیل علائم کم توجهی، وسایل مهد کودک و یا مدرسه خود را مرتب گم می‌کنند و در خانه جای وسایل شخصی خود را فراموش می‌کنند. آن‌ها در مدرسه به دلیل مشکل توجه و تمرکز بیشترین مسئله را در دروس «دیکته» و «ریاضی» دارند. اشتباهاتشان در دیکته و ریاضی کاملاً ناشی از بی‌دقتی آن‌هاست. غلط‌های املایی شایع در این کودکان شامل نگذاشتن نقطه، تشدید، دندانه و سرکش است. یا یک کلمه را در یک قسمت دیکته درست می‌نویسند و همان کلمه را در جای دیگر اشتباه می‌نویسند. غلط‌های ریاضی آن‌ها ناشی از بی‌توجهی است. این کودکان علائم ریاضی مانند جمع و تفریق را با هم اشتباه می‌کنند و یا ممکن است راه حلی را درست بنویسند ولی در زمان نوشتن، اشتباه منتقل کنند. این کودکان از نظر معلمان، بی‌انضباط و مداخله‌گر در صحبت‌ها هستند، چرا که در طی ساعت مدرسه چندین بار محل کلاس را ترک می‌کنند.

 

 

لزوم تشخیص زودرس و درمان به موقع

این کودکان معمولاً‌ دوست دارند در انجام همه کاری دخالت کنند. تشخیص زودرس و درمان به موقع مانع برچسب زدن به آن‌ها تحت عنوان شرور، پرخاشگر، فضول، بی‌توجه و بی‌انضباط می‌شود. دارو درمانی،‌ رفتار درمانی برای کودک یا نوجوان بیش‌فعال و آموزش‌های رفتاری به والدین از جمله روش‌های درمانی این اختلال است. درمان دارویی در کنترل علائم بسیار مؤثر است، این داروها هم علائم پر تحرکی و هم علائم مربوط به بی‌دقتی و کم تمرکزی را کنترل می‌کند.

 

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

 

بایدها

شاید پرسش بسیاری از خانواده‌ها در مورد کودک بیش‌فعال‌شان این باشد که چه کارهایی را باید در برخورد با آن‌ها انجام دهند؟ موارد زیر پاسخ به آن‌هاست:

 

 

نبایدها

بیش‌فعالی مانند هر پدیده دیگر در روان‌شناسی در کنار اقدام‌های صحیح برای اصلاح، باعث به وجود آمدن برخی باورهای غلط و در نتیجه شکل‌گیری رفتارهای نادرست از سوی خانواده‌ها می‌شود، که نه تنها وضعیت کودک را بهبود نمی‌بخشد بلکه ممکن است عوارض دیگری را به وجود آورد:

 

 

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

 

روش‌هایی مؤثر برای کنترل کردن کودکان بیش‌فعال

اگر بیش‌فعالی تا سن خاصی ادامه یافته و درمان نشود، حتماً کودک را در بزرگسالی به سمت رفتارهای پر خطر سوق می‌دهد.

البته شاید خیلی از والدینی که چنین فرزندانی دارند، هنوز نمی‌دانند که در برابر بیش‌فعالی کودک خود چه عکس‌العملی را باید نشان دهند. راهکارهای زیر ممکن است در این مورد به شما کمک کنند:

 

 

 

14) به فرزندتان فرصت دهید خودش از حقوقش دفاع کند. در زندگی فرزند شما موقعیت‌هایی پیش می‌آید که او باید بتواند از حقوق خود دفاع کند. شما باید این موقعیت‌ها را به صورت ساده برای او فراهم کنید تا در صورت لزوم خود او بتواند از حقوقش بدون کمک شما دفاع کند.

 

15) لبخند را به چهره فرزندتان هدیه دهید. یکی دیگر از راه‌های کاهش تنش روانی و کشمکش‌های درونی فرزندتان این است که با او شوخی کنید. می‌توانید وانمود کنید که یک هیولای ضعیف هستید که او می‌تواند شما را شکست دهد. یا صدای حیوانات را تقلید کنید. یک شوخی ساده لبخند را برای شما و فرندتان به ارمغان می‌آورد.

 

 

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

 

گردآورنده: عاطفه باغبان (کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی و نوروتراپیست)

 

نوروفیدبک چیست؟

یکی از برترین روش‌های درمان بیش فعالی، عدم تمرکز و  افزایش توان ذهن و به دست آوردن حافظه‌ای قوی که در نهایت موجب افزایش یادگیری می شود استفاده از خدمات نوروفیدبک است.

  در مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه با استفاده از برترین خدمات و نوین ترین ابزارهابه وسیله ی آخرین متدهای علم پزشکی شما در بالا بردن سطح عملکرد ذهن تان یاری میکنیم.

با ما تماس بگیرید

۲۲۰۰۴۶۲۰

مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه

نوروفیدبک

روش‌های مؤثر برای برخورد صحیح با کودکان بیش فعال

 

خروج از نسخه موبایل