تقویت حافظه برای درس خواندن چگونه ممکن میشود؟ حافظه یک قسمت مهم در سیستم شناختی مغز است. انسان ها به کمک حافظه می توانند اطلاعات را به یاد سپرده و یادآوری کنند. فرایند کاری حافظه به سه مرحله تقسیم می شود: رمزگردانی، اندوزش و بازیابی. در مرحله رمزگردانی اطلاعات محیطی طی فرایندهایی وارد حافظه می شوند. در مرحله اندوزش اطلاعات وارد شده به حافظه در این سیستم نگه داری می شوند. و در مرحله آخر که بازیابی نام دارد اطلاعات ذخیره میشود. اکثر دانشجویان و دانش آموزان به دنبال راهکارهایی هستند تا بتوانند حافظه خود را تقویت کرده و ارتقا دهند. امروزه به کمک تکنیک های روانشناسی و ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی می توان به افزایش توان حافظه کمک کرد.
تقویت حافظه
حتما شما هم افرادی را دیده اید که با یک بار خواندن مطلبی آن را به طور کامل یاد می گیرند. این افراد چه تفاوتی با دیگر دانش آموزان یا دانشجویان دارند؟ رمز موفقیت این اشخاص چیست؟
به طور کلی مغز انسان مانند یک ماهیچه است. هرقدر آن را بیشتر ورزش دهید و روی آن کار کنید قوی تر می شود. درباره مسئله حافظه نیز این مطلب صدق می کند. اگر شما به کمک تکنیک های روانشناسی روی حافظه خود کار کنید و سبک زندگی خود را طوری تنظیم نمایید که اثر مثبت روی ارگان های مغز داشته باشد، می توانید مانند بسیاری از افراد موفق و باهوش درس بخوانید. یاد گرفتن مطالب درسی به کمک یک حافظه تقویت شده نه تنها کاری دشوار نیست بلکه حتی می تواند لذتبخش باشد.
14 تکنیک برای تقویت حافظه
در ادامه با 14 تکنیک روانشناسی آشنا می شوید که به کارگیری آن ها می تواند ظرفیت حافظه شما را چندین برابر کند.
1-ورزش
ورزش کردن یا مدیتیشن تاثیر فوق العاده ای روی فعالیت های ذهنی دارد. اگر می خواهید ذهنی پویا و قدرتمند داشته باشید تحرک جسمی را در برنامه روزانه یا هفتگی خود قرار دهید. دکتر چاک هیلمن استاد دانشگاه ایلینوی آمریکا پژوهشی با موضوع تاثیر پیاده روی روی حافظه انسان انجام داد. نتایج این پژوهش علمی نشان می داد که 20 دقیقه تحرک پیش از شرکت در جلسه امتحان می تواند باعث بهبود چشمگیر عملکرد مغزی شود.
2-به کارگیری حافظه شنوایی
شما می توانید با به کار گرفتن یک تکنیک ساده توان ذهنی خود را در به یاد آوردن اطلاعات 50 درصد افزایش دهید. فقط کافی است به هنگام مطالعه حافظه شنوایی خود را درگیر کنید. مطالب درسی را با صدای بلند بخوانید یا به فایل صوتی کتاب گوش دهید تا علاوه بر حافظه بینایی، حافظه شنوایی شما نیز به کار بیفتد. البته این کار در طولانی مدت ممکن است انرژی شما را بگیرد و شما را خسته کند پس فقط برای یادگیری مطالب مهم یا خلاصه دروس از آن استفاده کنید.
3-به کارگیری حافظه تصویری
حافظه حسی یا Sensory Memory شامل چند بخش می شود: حافظه شنوایی، حافظه بینایی و حافظه لامسه. حافظه بینایی همان حافظه ای است که نقش کلیدی در یادگیری دروس دارد. وقتی شما مطالب کتاب درسی یا جزوات را می خوانید در واقع دارید از حافظه بینایی کمک می گیرید. یکی از زیر شاخه های حافظه بینایی، حافظه تصویری است. وقتی شما چیزی را می بینید تصویر آن در بخش حافظه تصویری مغز ذخیره می شود. اگر می خواهید مطلبی را بهتر به خاطر بسپارید باید از حافظه تصویری هم کمک بگیرید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تقویت حافظه دیداری کلیک کنید.
برای درگیر کردن حافظه تصویری لازم است به تصاویر کتاب درسی، نمودار ها و فیلم های آموزشی توجه ویژه نشان دهید. یک روش دیگر برای ثبت کردن اطلاعات در حافظه تصویری کمک گرفتن از قوه تخیل است. مثلا اگر شما در حال یادگیری درس تاریخ هستید می توانید جنگ بین دو کشور را تصور کنید و وقایع تاریخی را درون آن جای دهید. این اطلاعات نیز در حافظه تصویری شما ذخیره خواهند شد.
4-فعال کردن سیستم پاداش
وجود انگیزه بالا در درس خواندن می تواند به بهبود عملکرد حافظه انسان کمک کند. یکی از راه های بالا بردن انگیزه فعال کردن سیستم پاداش است. به زبان ساده اگر می خواهید انگیزه شما بیشتر شود و راحت تر مطالب را یاد بگیرید به خودتان جایزه بدهید. جایزه ای که به خودتان می دهید می تواند یک خوراکی خوشمزه یا یک استراحت لذت بخش باشد. سعی کنید در جایزه دادن علاقه ها و نیازهای خود را در نظر بگیرید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه راه های افزایش انگیزه کلیک کنید.
5-تقویت حافظه برای درس خواندن |تدریس کردن
تنها راهی که به وسیله آن می توانید متوجه شوید مطلبی را به خوبی یاد گرفتید این است که مثل یک معلم آن را تدریس نمایید. بعد از خواندن یک مطلب جلوی آینه بایستید و مطالب یادگیری شده را دوباره برای خودتان توضیح دهید. در این شرایط شما هم معلم هستید و هم دانش آموز. پس نه تنها ظرفیت حافظه خود را می آزمایید بلکه یک مرور کارآمد نیز خواهید داشت. در این زمینه میتوانید از مشاوره تلفنی فردی نیز بهره مند شوید.
6-خلاصه نویسی
زمانی که شما یک مطلب را علاوه بر روخوانی کردن یکبار دیگر می نویسید کلمات در ذهن شما حک می شوند. البته منظور از نوشتن دوباره رونویسی نیست. برخی از دانش آموزان کلمه به کلمه کتب درسی را یکبار دیگر می نویسند تا یاد بگیرند که این روش، اشتباه، وقت گیر و پر زحمت است. منظور از نوشتن مطالب درسی خلاصه نویسی است. روش های متفاوتی برای خلاصه نویسی وجود دارند از جمله: خلاصه نویسی آبی و قرمز، روش یادداشت برداری کرنل، رسم نمودار یا همان نقشه ذهنی، نوشتن سرفصل ها و… که شما می توانید با توجه به شرایط و ترجیح خودتان از این روش ها استفاده کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تکنیک های یادگیری سریع و آسان کلیک کنید.
7-تقویت حافظه برای درس خواندن |مرور کارآمد
آیا می دانستید بر اساس منحنی فراموشی هرمان ابینگهوس چیزی حدود 80 درصد مطالب تنها 24 ساعت پس از یادگیری فراموش می شوند! این واقعیت اهمیت مرور کارآمد برای یادگیری صحیح را نشان می دهد. مرور کارآمد مروری است که طی زمان های استاندارد انجام شود. با توجه به منحنی فراموشی ابینگهوس: مرور اول 20 دقیقه پس از مطالعه، مرور دوم 1 ساعت پس از مطالعه و مرور سوم 24 ساعت پس از مطالعه یک مطلب باید صورت گیرد.
8-تغییر مکان درس خواندن
انسان ها زودتر از آنچه گمان می کنند به محیط بیرونی عادت پیدا می کنند. صندلی ای که روی آن می نشینید، میزی که همیشه روی آن درس می خوانید و حالت بدنی ای که موقع درس خواندن دارید همه جزو مواردی هستند که برای شما ایجاد عادت می کنند. برای اندوزش بهتر اطلاعات لازم است کمی از عادت های خود فاصله بگیرید. مثلا مکان درس خواندن خود را تغییر دهید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه روش صحیح درس خواندن کلیک کنید.
9-استفاده از عطر و آدامس
این روش ممکن است قدری عجیب به نظر برسد اما پژوهش ها نشان داده که کاملا جواب می دهد. موقع درس خواندن و یادگیری اطلاعات از یک عطر خاص استفاده کنید. موقع امتحان نیز همان عطر را بزنید. حافظه بویایی شما کمک می کند اطلاعاتی را که پیش از این با استشمام این عطر به خاطر سپرده اید، راحت تر به یاد آورید. روش دیگری که به طور مشابه جوابگو است جویدن آدامس می باشد. موقع امتحان همان آدامس طعم دار و بوداری را بجوید که موقع درس خواندن از آن استفاده کرده اید.
10-تقویت حافظه برای درس خواندن |استراحت
حتما برای شما هم پیش آمده که شب پیش از امتحان بیدار بمانید و بدون وقفه شروع به درس خواندن کنید. اما بر خلاف انتظارتان نتوانستید مطالب را به خوبی به یاد بسپارید و در جلسه امتحان موفق باشید. دلیل این امر نداشتن خواب با کیفیت و نداشتن استراحت در زمان مناسب و بی خوابی شبانه بوده است. اگر می خواهید حافظه بهتری داشته باشید شب ها حداقل 7 ساعت بخوابید و بعد از هر 45 دقیقه درس خواندن 15 تا 20 دقیقه استراحت کنید.
11-استفاده از رنگ ها
حافظه تصویری 10 برابر قوی تر از حافظه شنیداری است. یکی از راه های درگیر کردن حافظه تصویری دیدن تصاویر و فیلم های آموزشی است که پیش تر به آن پرداخیتم. یک روش دیگر برای به کار انداختن حافظه تصویری استفاده از رنگ هاست. هنگام خلاصه نویسی حداقل از 3 رنگ استفاده کنید و نکات مهم را با خودکار قرمز بنویسید. حتی اگر خلاصه نویسی نمی کنید می توانید به کمک ماژیک هایلایتر نکات مهم کتاب درسی را رنگی کنید تا بهتر در ذهن شما بماند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تقویت حافظه کوتاه مدت کلیک کنید.
12-تقویت حافظه برای درس خواندن |تمرکز
در بسیاری از موارد شما اطلاعات را به یاد نمی آورید نه به خاطر این که حافظه شما مشکل دارد بلکه به این خاطر که موقع مطالعه تمرکز کافی نداشتید. برای تمرکز کردن هنگام اندوزش اطلاعات محرک های مزاحم را حذف کنید. یعنی گوشی خود را کنار بگذارید، صداهای محیطی را حذف کنید و در یک مکان ساکت و بدون حواس پرتی شروع به درس خواندن کنید. یکی دیگر از نکات برای تمرکز کردن این است که چندین کار را به صورت همزمان انجام ندهید. اگر ذهن شما شلوغ است و به این خاطر نمی توانید تمرکز کنید بهتر است مدیتیشن و تکنیک های پاکسازی ذهن را به کار بگیرید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه انواع پاکسازی ذهن کلیک کنید.
13-کدینگ یا سرواژه سازی
سومین مرحله از فرایند حافظه بازیابی نام دارد. برای بازیابی یا به یاد آوردن اطلاعات شما نیاز به نشانه ها دارید. یکی از روش های موثر برای نشانه گذاری درست کردن کدینگ است. مثلا اگر از شما بخواهند نام 3 کشور پرتقال، افغانستان و کلمبیا را به خاطر بسپارید راحت ترین کار ساخت یک کدینگ است. حرف اول این کشور ها را کنار هم بگذارید. کلمه (پاک) به وجود می آید. حالا در هر زمانی از شما بخواهند که نام این سه کشور را به یاد بیاورید به کمک کدینگی که ساختید در عرض چند ثانیه می توانید اطلاعات را بازیابی کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه
14-تقویت حافظه برای درس خواندن |مطالعه گروهی
از آنجایی که انسان ها با هم متفاوتند روش های یادگیری آن ها نیز متفاوت است. برخی از افراد در یک اتاق ساکت بهتر یاد می گیرند و برخی دیگر به کمک مباحثه و درس خواندن گروهی. اگر فکر می کنید که شما هم جزو افرادی هستید که با کمک مطالعه گروهی بهتر یاد می گیرند با دوستانتان درس بخوانید و مطالب را برای هم توضیح دهید. این روش حافظه حسی شما را تحریک می کند و باعث می شود مطالب مدت زمان بیشتری در ذهن شما بماند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تقویت حافظه بلند مدت کلیک کنید.
تقویت حافظه به کمک طب سنتی
طب سنتی یکی از زیرشاخه های علم پزشکی است که بر دانش بومی و سنتی تکیه دارد. طب سنتی می گوید که شما با مصرف خوراکی هایی که عمدتا طبع گرم دارند می توانید حافظه خود را بهبود ببخشید.
خوراکی هایی برای تقویت حافظه
- مویز: مویز نوعی کشمش است که از بسیاری از بیماری ها از جمله آلزایمر جلوگیری می کند. مصرف روزانه 15 عدد مویز در میان وعده ها می تواند تاثیری فوق العاده بر عملکرد مغز بگذارد.
- دمنوش های طبیعی: شب های امتحان به جای استفاده از قهوه، چای و نوشیدنی های انرژی زا که مضر هستند از دمنوش های طبیعی استفاده کنید. مصرف دمنوش هایی مانند دمنوش زعفران، به و دارچین به طور غیر مستقیم باعث تقویت حافظه می شوند.
- رزماری: رزماری یا اکلیل کوهی یک ماده پر خاصیت برای تقویت حافظه می باشد. این گیاه با بهبود گردش خون و تحریک سیستم عصبی فعالیت های ذهنی را ارتقا می دهد. رزماری را می توانید با غذاهای مختلف مصرف کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تغذیه سالم کلیک کنید.
- کندر: قدیمی ها و مذهبیون از کندر به عنوان اکسیر معجزه آسای حافظه یاد می کنند. کندر را در آب گرم خیس کرده و با عسل میل کنید. همچنین می توانید از آدامس کندر که این روزها به راحتی در بازار یافت می شود استفاده کنید.
- عسل: اگر می خواهید با یک ترفند ساده، خوشمزه و شیرین حافظه خود را تقویت کنید مصرف عسل را فراموش نکنید. روزانه یک قاشق مربا خوری عسل را به صورت ناشتا و قبل از صبحانه میل کنید.
- مغزهای خام
- پسته، بادام، فندق، گردو و دیگر مغزهای خام یاری کنندگان اصلی سیستم عصبی هستند. به جای مصرف تنقلات مضر آجیل مصرف کنید تا حافظه شما قدرتمند تر شود.
یکی از برترین روشهای درمان بیش فعالی، عدم تمرکز و افزایش توان ذهن و به دست آوردن حافظهای قوی که در نهایت موجب افزایش یادگیری می شود استفاده از خدمات نوروفیدبک است.
در مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه با استفاده از برترین خدمات و نوین ترین ابزارها به وسیله ی آخرین متدهای علم پزشکی شما را در بالا بردن سطح عملکرد ذهن تان یاری میکنیم.
با ما تماس بگیرید
۲۲۰۰۴۶۲۰
14 تکنیک خارق العاده برای تقویت حافظه ویژه درس خواندن!