Skip to main content

پرتکرارترین کابوس شبانه شما چیست؟ آیا مدام خواب می بینید که در حال رفتن به سوی مرگ هستید یا در خواب رنج کشیدن یکی از عزیزانتان را می بینید در حالی که نمی توانید هیچ کاری برای او انجام دهید؟ یا با حالت سردرگمی و تپش قلب از خواب می پرید و سریعاً از اینکه رؤیایی که در خواب می دیدید تمام شده خوشحال می شوید؟

 

کابوس ها در دسته رویاهای (خواب ها) متوالی قرار می گیرند که اغلب واقعی به نظر می رسند و فرد را از خواب بیدار می کنند و او یک تجربه پیچیده را پشت سر می گذارد. اگرچه ترس احساس غالب در طول کابوس ها است، اما مطالعه ای نشان می دهد که حس غم و اندوه، خشم، سردرگمی، نفرت، ناامیدی و یا گناه نیز رایج است.

 

تحقیقی در یکی از مجلات مربوط به خواب، به بررسی کابوس ۳۵۱ بزرگسال پرداخت و دریافت که موضوع اغلب گزارش شده، پرخاشگری فیزیکی است و پس از آن حالت تعقیب و گریز و حضور یک نیروی شرور در طی رؤیا است؛ اما اگر این رویاهای وحشتناک در طول شب ها برایتان تکرار شوند، می تواند نشانه ای از مشکلات مربوط به سلامت باشد. تخمین زده می شود که ۲ تا ۸ درصد از بزرگسالان به خاطر کابوس های شبانه ای که خوابشان را مختل می کنند نمی توانند به خوبی استراحت کنند.

 

به طور خاص، کابوس ها می توانند شاخصی از مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب، اختلال استرس پس از سانحه و افسردگی باشند.

همچنین گفته می شود در پدیده اختلال رفتار خواب REM، که فرد در طی آن با فریاد از خواب ترسناک بیدار می شود، در اطراف حرکت می کند و یا از خواب می پرد می توان بیماری های عصبی مانند پارکینسون را پیش بینی کرد.

 

اما برخی نظریه ها معتقدند که کابوس ها می توانند راهی برای مقابله مغز ما با خاطرات ناخوشایند باشند. یک نظریه، این است که رؤیاها تمرینات حل مسئله هستند. تحت این چارچوب، ما به طور کلی به عنوان بخشی از روند تلاش برای مقابله با موارد عاطفی کابوس می بینیم. در طول یک کابوس، احساسات و مشکلات ما در طول روز به کاراکترها و سناریوها تبدیل می شوند تا به ما برای درک بهتر و مدیریت بهتر آن ها برای داشتن سلامت روان کمک کند. به طور کلی، کابوس ها زمانی رخ می دهند که کسی دچار مشکلات خواب طولانی مدت به دلایلی مانند درد یا اختلال بی خوابی و یا اضطراب باشد.

 

گاهی سطح بالای استرس و اضطراب می تواند خواب را با مسئله ای جدی روبه رو کند، به خواب رفتن را دشوار کرده و موجب پریدن ناگهانی از خواب با احساس وحشت شود.

این مطلب را هم بخوانید:
افسردگی و همه دلایلی که نشان می دهد شما افسرده هستید!

تلاش برای خواب دوباره باعث ایجاد نگرانی می شود. اینکه آیا فردا به موقع به محل کار می رسید یا خیر؟ آیا فردا شب نیز با همین اختلال و از خواب بیدار شدن ناگهانی روبه رو خواهید شد؟ و اینکه احتمالاً دچار استرس و خستگی زیاد ناشی از دیدن کابوس می شوید.

 

کابوس ها چه اسراری درباره سلامتی را افشا می کنند؟

 

افراد حداقل در هر هفته یک کابوس می بینند. اما اغلب این خواب ها متفاوت اند. اما اگر یک کابوس مکرراً دیده شد این طبیعی نیست و باید درمان شود.

کابوس ها یک نشانه اصلی از اختلال استرس پس از حادثه هستند که احتمالاً به دلیل دشواری حادثه ی رخ داده و عدم توانایی فرد در پردازش آن بوده و آنچه اتفاق می افتد این است که فرد در ناخودآگاه ذهن خود تلاش می کند آن را دوباره حس کند.

 

همه کابوس ها نشان دهنده مشکل سلامتی نیستند، اما باید در کنار توجه به کابوس ها به علائم همراه آن ها نیز توجه کنید که در کنار هم ممکن است نشانه ای از مشکلی در وضعیت سلامت بدن باشند.

 

از علل شایع دیگر کابوس شبانه، مشکلات روانی مانند استرس در طول روز و وجود اضطراب و افسردگی در افراد است. کابوس های ناشی از استرس می توانند ریشه در اعمال و حوادث روزانه ما داشته باشند. وقتی فردی حادثه بدی را در خیابان یا تلویزیون مشاهده می کند، ممکن است دچار ترس شود. ترس عاملی برای استرس و اضطراب و به دنبال آن کابوس شبانه است، بنابراین با از بین بردن عامل استرس زا و کنترل اختلالاتی مانند اضطراب و افسردگی می توان خواب شبانه افراد را بهبود بخشید و کابوس نیز به دنبال آن از بین می رود. مصرف داروهای ضدافسردگی و ضداضطراب کمک زیادی به درمان می کند.

 

بررسی خواب REM

 

برای خواب چهار مرحله در نظر گرفته شده است. سه مرحله اول با حرکات آرام چشم ها مشخص می شوند و مقدمه ای برای مرحله نهایی خواب یا حرکات تند چشم یا مرحله REM هستند. خواب یا رؤیا، در مرحله آخر، زمانی که ماهیچه های اسکلتی تقریباً از کار می افتند، رخ می دهد.

 

بررسی طولانی مدت بر روی افراد دچار اختلال رفتاری خواب REM، اکثراً توسعه بیماری هایی مانند پارکینسون، زوال بدنی لووی یا آتروفی سیستم چندگانه را نشان داد. یکی دیگر از مطالعات اخیر یک تیم تحقیقاتی گزارش داد که ۸۰٪ از بیماران مبتلا به اختلالات رفتاری خواب REM، به این بیماری ها دچار هستند.

این مطلب را هم بخوانید:
۵ علت مهم برای از دست دادن حافظه را بشناسید

 

شواهد مطالعات پس از کالبدشکافی نیز نشان داد، در مناطقی از مغزِ برخی افراد مبتلا به این اختلال، که خواب REM را کنترل می کند، تخریب وجود دارد. پس این طور نتیجه گیری می شود که این اختلال به طور بالقوه ناشی از مکانیسم های مشابهی است که بیماری های عصبی را منجر می گردد.

 

خواب REM به شدت به سلامت احساسی مرتبط است. با بررسی اینکه REM به چه میزان سریع رخ می دهد، می توانید در مورد یک فرد از جمله اینکه آیا ممکن است در چند هفته اخیر دچار افسردگی شده باشد، صحبت کنید.

 

یک چرخه خواب معمولی، ۱۰۰ دقیقه طول می کشد و REM درجایی بین دقایق بین ۹۰ و ۱۰۰ قرار می گیرد. اگر ما REM را خیلی زودتر از این ببینیم (یعنی در دقایق ۴۰، ۵۰، ۶۰)، به طور کلی این نشان دهنده آن است که ممکن است در چند هفته اخیر، به افسردگی دچار شده باشیم.

 

محققان بر این باورند که اگر REM سریعاً رخ دهد، مغز انسان وقت کافی برای سازمان دهی خاطرات خود و تعیین اینکه کدام یک از آن ها مورد نیاز است پیدا نمی کند، و این کمی مضر است. اما همچنین، شیوه زندگی نیز نقش مهمی در آنچه که شما در خواب می بینید، بازی می کند.

 

نتیجه تغییر

 

اگر شروع به دیدن کابوس های مکرر کردید، اولین چیزی که پزشک می خواهد بپرسد این است که آیا شیوه زندگی شما تغییر کرده است؟ چیزهایی مانند داروهای جدید، تغییرات در رژیم غذایی، استرس یا آسیب روانی می توانند موجب بروز خواب های ناخوشایند شوند. هر تغییری در بدن شما، مانند قطع مصرف غذاهای خاص نیز، احتمالاً به تغییر الگوهای خواب می انجامد.

 

 

یکی از برترین روش‌های درمان بیش فعالی، عدم تمرکز و  افزایش توان ذهن و به دست آوردن حافظه‌ای قوی که در نهایت موجب افزایش یادگیری می شود استفاده از خدمات نوروفیدبک است.

  در مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه با استفاده از برترین خدمات و نوین ترین ابزارهابه وسیله ی آخرین متدهای علم پزشکی شما را در بالا بردن سطح عملکرد ذهن تان یاری میکنیم.

با ما تماس بگیرید

۲۲۰۰۴۶۲۰

نوروفیدبک آگاهانه

بررسی سلامتی بدن با زبان کابوس‌هایی که می‌بینید
بررسی سلامتی بدن با زبان کابوس‌هایی که می‌بینید

 

امرکز مشاوره و آموزش آگاهانه


نوروفیدبک

نوروفیدبک آگاهانه

کابوس
بررسی سلامتی بدن با زبان کابوس‌هایی که می‌بینید!

 

 

منبع: مجله آفتاب

دیدگاه خود را ثبت کنید